zaterdag 19 mei 2018

Amber Brantsen presenteert NOS Journaal: Bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle live op 19 mei 2018 NPO1


Amber Brantsen presenteert  NOS Journaal: Bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle live op 19 mei 2018 NPO1


Huwelijk Harry en Meghan

Zaterdag 19 mei staat in Groot-Brittannië alles in het teken van wat het huwelijk van het jaar moet worden. In de kapel van Windsor Castle geeft de Britse prins Harry die dag zijn jawoord aan zijn Amerikaanse bruid Meghan Markle. De NOS zendt de plechtigheid live uit in extra uitzendingen op radio, televisie en via de NOS-app.
   

De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app
De kerk op het terrein van Windsor Castle stamt uit de veertiende eeuw en is gebouwd door Edward III. Omdat er maximaal 800 plaatsen zijn, moest de gastenlijst beperkt blijven. Daarom zijn veel politieke kopstukken, onder wie de Britse premier Theresa May, er op deze dag niet bij.

In de studio volgt Amber Brantsen de gebeurtenissen met Hieke Jippes, oud-correspondent in Londen en kenner van het Britse koningshuis. En er wordt geschakeld met NOS-correspondent Tim de Wit die bij Windsor Castle staat. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

NOS Journaal: Bruiloft van Harry en Meghan
zaterdag 19 mei, 12.15 uur, NPO 1


Op NPO Radio 1 praat Winfried Baijens de luisteraars tussen 12.30 en circa 14.30 uur bij met royalty-kenners Jort Kelder en Vanessa Lamsvelt. Voor de NOS zijn correspondent Suse van Kleef en verslaggever Kysia Hekster aanwezig bij Windsor Castle.

Amber Brantsen verslaat huwelijk Harry en Meghan; 'De grote vraag is; gaan ze kussen?'
Een paar jaar geleden las ze nog het nieuws voor op Radio West. Nu mag Amber Brantsen (28) zaterdag live verslag doen voor de NOS van dé Royal Wedding in Groot-Brittannië. Prins Harry trouwt dan met de Amerikaanse actrice Meghan Markle.

Het is de eerste grote nieuwsgebeurtenis waar Brantsen verslag van doet. En ze heeft zich goed voorbereid. 'In februari ben ik naar Windsor Castle geweest, de plek waar het huwelijk wordt voltrokken. Ik ben in de kapel geweest om een beetje te voelen hoe het daar is. Dat was heel bijzonder. Al maanden wordt er zoveel geschreven over het huwelijk, dat is bijna niet bij te houden.'

Brantsen verwacht dat het een wat losser huwelijk wordt dan van Harry's broer William en zijn vrouw Kate. 'Hun huwelijk vond plaats in de Westminster Abbey, met 1900 gasten. Het was een typisch Britse bruiloft. Harry is zesde in de lijn van troonopvolging, dus er is wat meer afstand. Er komen 'maar' 600 gasten. En Meghan is natuurlijk Amerikaanse, dus ik ben benieuwd naar het Amerikaanse tintje aan de dag. Er komt in ieder geval een Amerikaanse bisschop en een gospelkoor. Dat is natuurlijk ongekend in Groot-Brittannië.'
De kus
De grote vraag is: wordt er zaterdag gekust? 'In de kapel van de Windsor Castle mag niet worden gezoend van de Church of England', vertelt Brantsen. 'William en Kate kusten uiteindelijk op het balkon van Buckingham Palace, maar Windsor Castle heeft geen balkon. Het is dus de vraag of er wordt gekust, en zo ja, waar? Maar ik ga er stiekem van uit dat ze het gewoon gaan doen.'
Er valt zaterdag natuurlijk van alles te zien. Brantsen zal in speciaal letten op de moeder van Meghan. 'Zij betekent veel voor haar. En zeker nu bekend is geworden dat haar vader er niet bij zal zijn. Ik ben ook nieuwsgierig naar de verwijzing naar de moeder van Harry, Lady Diana.' 

De outfit is nog een verrassing
Veel mensen zullen zaterdag uitkijken naar de bruidsjurk van Meghan. Maar wat Brantsen zelf aantrekt, is ook nog geheim. 'Daar kan ik niks over zeggen', lacht ze. 'Mijn stylist en ik hebben een aantal opties voor outfits, maar we zijn nog in conclaaf. Als je het wilt weten, moet je zaterdag kijken, vanaf 12:15 NPO 1.'

Amber Brantsen blikt in RTL Late Night vooruit op het huwelijk van Prins Harry en Meghan

Amber Brantsen verslaat huwelijk Harry en Meghan voor NOS: 'Het is echt een grote eer'
Amber Brantsen (28) presenteert pas sinds 2017 het NOS Journaal en mag nu al verslag doen van de grootste happening van het jaar: Het huwelijk van prins Harry & Meghan Markle op zaterdag 19 mei. Nooit eerder heeft Amber zoiets groots mogen presenteren op de landelijke televisie.
En dan te bedenken dat Amber pas drie jaar geleden is afgestudeerd en tot kort nog niet eens te zien was op tv. ”Het is echt een grote eer”, vertelt Amber aan LINDAnieuws.

Pracht en praal
Maar liefst 4,4 miljoen Nederlanders bekeken in 2011 de bruiloft van prins William & Kate Middleton. Ook Amber zat toen aan de buis gekluisterd om te genieten van de pracht en praal van the Royal Wedding. Acht jaar later (en zelf nog maar achtentwintig lentes jong) mag ze zelf verslag doen van de dag dat prins Harry en Meghan elkaar het ja-woord geven op Windsor Castle. ”Het is heerlijk om te zien hoe zo’n huwelijk een land verbindt.”
Prinses Diana
Het Britse koningshuis fascineert haar. ”Het begon toen ik de uitvaart van Diana op tv zag. Ik was toen zeven jaar oud. Ik herinnerde me dat de straten leeg waren en iedereen binnen de uitvaart aan het kijken was. Ik dacht: dat moet een bijzondere vrouw geweest zijn. Later hoorde ik alle interessante verhalen over het Britse koningshuis. Oh ja, en ik hou van kostuumdrama. En die zijn vaak gebaseerd op verhalen rond het Britse koningshuis.”
Weinig details
De voorbereidingen van het live-verslag zijn in volle gang. Maar lastig is het wel. ”Er komen weinig details naar buiten vanuit het koningshuis. Het is een beetje gissen. Want wat gaan we dan precies vertellen?” Iedere dag wordt er steeds meer bekendgemaakt, behalve de jurk die Meghan zal dragen. ”Zelfs de namen van de taartenbakkers en de paarden zijn bekend. Daar moeten we het even mee doen. Het Britse koningshuis hanteert een strikt protocol bij formele gelegenheden, maar met Harry als zesde in lijn van troonsopvolging zullen ze de teugels misschien iets laten vieren deze keer.”
‘Suits’ bingewatchen
Amber geeft aan dat ze zich goed heeft voorbereid, maar ze heeft nog wel wat huiswerk. ”Ik moet toegeven dat ik de serie Suits nog nooit heb gezien. Er zullen vast collega’s uitgenodigd worden uit de serie waar Meghan een rol in heeft gespeeld. Dan weet ik niet wie dat precies zijn. Dus die moet ik even bingewatchen op Netflix. Maar dat soort voorbereidingen zijn alleen maar leuk.”

Kijkcijfers
Als we over kijkcijfers beginnen, begint het bij Amber een beetje te kriebelen. ”Ik heb geen idee hoeveel mensen er gaan kijken. Het ligt er ook aan of het goed of slecht weer wordt. Ik denk wel dat het veel mensen zijn, maar in de studio in Hilversum voel je dat gelukkig niet. Dat zit vooral in je hoofd.”

Het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle is zaterdag 19 mei live te zien vanaf 12.15 uur op NPO1 bij de NOS. Kun je niet kijken? Wij houden ook een live-blog bij. Zo hoef je niks te missen.
Dít mag Meghan straks niet meer
Voor Meghan Markle begint het avontuur na 19 mei pas echt. Nadat ze het ja-woord heeft gegeven, moet ze namelijk afscheid nemen van haar ‘eigen’ leven en alles wat niet Windsor-waardig is.

Live op tv: Huwelijk prins Harry en Meghan Markle
Vandaag staat in Groot-Brittannië alles in het teken van wat het huwelijk van het jaar moet worden. In de kapel van Windsor Castle geeft de Britse prins Harry zijn jawoord aan zijn Amerikaanse bruid Meghan Markle. De NOS zendt de plechtigheid live uit op NPO 1.

De kerk op het terrein van Windsor Castle stamt uit de veertiende eeuw en is gebouwd door Edward III. Omdat er maximaal achthonderd plaatsen zijn, moest de gastenlijst beperkt blijven. Daarom zijn veel politieke kopstukken, onder wie de Britse premier Theresa May, er vandaag niet bij.

In de studio volgt Amber Brantsen de gebeurtenissen met NOS-correspondent Tim de Wit en met Hieke Jippes, oud-correspondent in Londen en kenner van het Britse koningshuis. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

The Royal Wedding op tv: het ultieme kijkschema
Zorg dat je tissues binnen handbereik hebt, want grootser en meeslepender dan het sprookjeshuwelijk van prins Harry met het Amerikaanse burgermeisje Meghan Markle wordt het niet. Reden genoeg om er zaterdag eens goed voor te gaan zitten.

Maar wat mag je vooral niet missen en wanneer kun je er best eventjes tussenuit knijpen om je schaal popcorn aan te vullen en een nieuwe pot thee te zetten?

12.15 uur Showtime
Want om 12.15 uur schakel je over van onze Britse vrienden naar NPO 1, waar je de hele dag wordt meegenomen in de hoogtepunten van de dag.

12.20 uur The Royal Guests
Een van onze hoogtepunten: het arriveren van de huwelijksgasten. Wie draagt wat en welke royals en celebrities zien we allemaal over de loper schrijden?
    Geruchten gaan dat zelfs de Spice Girls aanwezig zullen zijn als 'Royal Guests'.
    Tip: Schroom niet om punten te geven aan de beste of slechtst geklede royal.

12.45 uur The Dress
Prins Harry zal arriveren en even later zal ook, zijn bride-to-be, Meghan Markle in haar bruidsjurk van ontwerpersduo Ralph & Russo de kapel binnenschrijden.

13.00 uur The Kiss
Let the Royal Wedding begin! Vanaf 13.00 uur kunnen we wegzwijmelen bij de geloftes van de tortelduifjes en kijken we reikhalzend uit naar het hoogtepunt van onze week: “De Kus”.
    Tip: Meepraten op je socials doe je onder #HarryandMeghan of #RoyalWedding2018

14.00 uur Meet the people
Tijd om je make-up bij te werken is er nauwelijks, want om 14.00 uur worden prins Harry en zijn kersverse prinses Meghan per koets aan het volk gepresenteerd als nieuw royalty-echtpaar. Juich mee als een ware Britse onderdaan! (Vlaggen en gezichtschmink worden wat ons betreft voor een dag gedoogd, ook hier in Nederland).

14.30 uur De afterparty
Alhoewel we denken dat de gemiddelde kijker tegen deze tijd zijn portie romantiek en Britse aristocratie wel heeft gehad, kunnen de diehards onder ons nog tot 15.15 uur alle ins en outs van The Royal Wedding meekrijgen via NPO 1.
Datum
    Za 19 mei 2018
Tijd
    12:15 tot 15:05
Zender
    NPO 1
Genre
    Actualiteitenmagazine
Jaar
    2018
Twitter hashtag
    #HarryenMeghan
Presentatie
    Amber Brantsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten